perjantai 7. joulukuuta 2018

Luukku 7 - Itsenäisyyspäivän viettoa Uudessa-Seelannissa

Tämä postaus on osa ulkosuomalaisten bloggaajien joulukalenteria. Postauksen lopussa löytyy lista kaikista osallistuvista blogeista, käy kurkkaamassa! Instagram: #ulkosuomalaistenjoulukalenteri2018

Itsenäisyyspäivän vietto kuuluu olennaisesti suomalaisten Joulun odotukseen, ihan vaan siitä syystä että se nyt sattuu olemaan joulukuussa. Suomessa sitä vietetään kaikella hartaudella, pimeyden keskellä. Ulkomailla asuessa Itsenäisyyspäivän vietto onkin astettaa haasteellisempaa; se kun on tavallinen työpäivä ja mitään juhlallisuuksia ei täällä tietenkään sen suhteen välttämättä ole. Ja meillä on vielä kesä! Viime Itsenäisyyspäivää, Suomi 100 -vuotta, vietimme Invercargillissa, jossa ei juurikaan muita suomalaisia ollut. Sytytimme silloin kynttilän ja korkkasimme pullon kuohuvaa ihan vaan kahdestaan oman miehen kanssa ja seurasimme netin kautta Itsenäisyyspäivämarssia. Tänä vuonna saimme kutsun, kuten muutkin alueen suomalaiset, saapua viettämään Itsenäisyyspäivää Suomen kunniakonsulin luokse. Harvemmin tällaista kutsua tulee, joten sinne lähdettiin melkein koko perheen kera, poika 2 jäi kotiin potemaan flunssaa.

Täällä Christchurchin alueella asuu jonkin verran suomalaisia ja Suomen kunniakonsuli on nyt kahden vuoden ajan kutsunut heitä (tai meitä) luokseen juhlistamaan Itsenäisyyspäivää. Juhlat vietettiin siis kunniakonsulin kotona, joka sijaitsi upealla paikalla. Kunniakonsuli vaimoineen omistaa suuren viinitilan, jonka kupeessa heidän "mökkinsä" sijaitsee. Kutsussa luki, että juhlat ovat BYO (bring your own), eli juhlat olivat nyyttärit, kuten täällä on usein tapana. Juhliin tuli viedä joko pääruoka tai jälkiruoka sekä juomat. Minä päädyin viemään broileripastasalaattia (Hellapoliisin sivuilla oleva ohje) sekä pullon punaviiniä. Etukäteen olin kysellyt pukukoodia, jota ei kuuleman mukaan ollut. Pikainen katsaus vaatekaappiini kuitenkin osoitti, että parempi kuitenkin poiketa mekkokaupan kautta, ihan pelkässä hupparissa en kehdannut lähteä. Edellisenä päivänä löytyikin onneksi sopiva kesämekko päälle lähiputiikista.

Tarjoiltavat juhliin

Rouva valmiina Itsenäisyyspäivän juhlintaan uusi mekko päällä

Juhlat alkoivat iltakuudelta, olihan arkipäivä. Paikalla meitä oli noin reilut 20 suomalaista ja muutamia täkäläisiä puolisoita sekä tietysti Suomen kunniakonsuli vaimoineen. Kaikki toivat mukanaan jotain syötävää, mutta sitä oli kuitenkin aivan liian vähän. Kun pääsin noutopöytään asti, osa sapuskoista oli jo loppunut. Onneksi sain tiskin alta maistiaisiksi yhden karjalanpiirakan! Juhlat olivat oikein mukavat ja tunnelma oli rento. Meitä uusia alueen suomalaisia oli jonkin verran ja tunsimmekin toisemme jo etukäteen. Sen lisäksi oli joitakin vanhemman polven suomalaisia, jotka olivat asuneet täällä jo vuosikymmeniä. Ja sitten oli tietysti heitä, jotka ovat olleet täällä jo useamman vuoden, mutta luen heidät kuuluvaksi tähän meidän nuorempaan sukupolveen. Useimmat suomalaiset olivat tästä lähialueilta, mutta paikalle oli tullut myös muutamien satojen kilometrien päästä porukkaa. Ja kyllähän sitä tietysti viitsii vähän pidemmällekin kerran vuodessa lähteä tapaamaan muita maanmiehiä. Oli kyllä hienoa tavata sekä jo tuttuja suomalaisia että myös uusia tuttavuuksia.

Paikalla oli mukavasti lapsia ja he viihtyivätkin juoksentelemassa kunniakonsulipariskunnan tiluksilla leikkimässä hippaa ja piiloa, lampaiden katsellessa vierestä. Juhlien oli merkattu kestävän iltakahdeksaan asti, mutta vielä puoli yhdeksän aikoihin miltei kaikki taisivat olla paikalla. Meidän teini ei jaksanut enää juhlia, joten lähdimme hänen patistamanaan ensimmäisten joukossa kotiin päin.Viikonloppuna meillä on vielä alueen suomalaisten lapsiperheiden kesken omat pienet Itsenäisyyspäiväjuhlat / pikkujoulut, jossa teemana sinivalkoinen pukeutuminen. On ollut ihana löytää täältä maailmalta muita samanmielisiä maanmiehiä, joiden juuret ovat kuitenkin samalta maaperältä kuin minun. Näin ulkosuomalaisena, suomalaisuuden tunne ainakin itselläni vain tuntuu korostuvan. Suomalaisuus on kuitenkin iso osa omaa identiteettiä ja siitä saa ja voi olla todellakin ylpeä! Näillä mietteillä, mukavia Itsenäisyyspäivän jälkimaininkeja myös kaikille muille suomalaisille ympäri maapalloa!

Kaikki joulukalenteriin osallistuvien blogien luukut löytyvät alla olevista linkeistä. Uudet luukut avautuvat aina kyseisen päivän kohdalla, päivitän linkit suoraan luukkuihin sitä mukaa kun ne aukeavat:

Luukku 1: Anniinan kulma / Italia
Luukku 2: H niin kuin Hausfrau / Saksa
Luukku 3: Viinilaakson viemää / USA
Luukku 4: Maurelita / Ranska
Luukku 5: Hollanninhippiäinen / Hollanti
Luukku 6: Suomalainen im Allgäu / Saksa
Luukku 7: Alla kaalipuun / Uusi-Seelanti
Luukku 8: Kappelikukkulan kuulumisia / USA
Luukku 9: Viisi kymppiä lasissa / Luxemburg
Luukku 10: Viherjuuria / Saksa
Luukku 11: Hollanninsuomalainen / Hollanti
Luukku 12: Tahdon Asiat / USA
Luukku 13: Matkani tuntemattomaan / Ruotsi
Luukku 14: Melkein tropiikissa / Espanja
Luukku 15: Vihreän saaren emäntä / Irlanti
Luukku 16: Oh, wie nordisch! / Saksa
Luukku 17: The Unknown And Beyond / USA
Luukku 18: One with Alpenglow / Saksa ja Unkari
Luukku 19: Ruovesi blogi / Itävalta ja Unkari
Luukku 20: Wonderworld of Noora / Viro
Luukku 21: Heidin Italia / Italia
Luukku 22: Á la Helvetia / Sveitsi
Luukku 23: One glass of milk, please / USA
Luukku 24: Life in English / Australia sekä Konalla / Hawaii, USA

3 kommenttia:

 1. Kiva kun teilla kunniakonsuli kutsuu suomalaiset juhlimaan yhdessa. Milanossa ei olisi edes juhlittu viime vuonna 100-vuotiasta Suomea yhdessa, ellei muutama aktiivinen olisi ottanut hoitaakseen jarjestelyita. Mika mahtaa olla kaytanto muualla maailmassa? Mukavaa joulunodotusta.🎅

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime vuonna täällä oli isot Suomi 100 -v kekkerit, mutta me emme sinne silloin päässeet, kun asuimme vielä etelässä. Kyllä useiden maiden Suomen suurlähetystöillä tai edustajilla on tapana järjestää Itsenäisyyspäivävastaanotto ulkosuomalaisille, mutta niitäkin on kuuleman mukaan vähennetty. Harmi sinänsä, koska kyllähän nämä juhlat ovat aika merkittäviä meille ulkosuomalaisille.

   Poista
 2. Ihanaa kun pääsitte juhlimaan ! Minä satuin pääsemään kaverin siivellä viime vuoden 100v-juhliin lähetystöön, mutta kutsut olivat tiukassa eikä niitä saanut pyytämälläkään edes hyvissä ajoissa, jollei ollut piireissä. Aionkin nyt koluta jotain lähetystön järkkäämiä tapahtumia jotta noteeraavat. =D

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Julkaisen sen piakkoin.

Sana on vapaa Uudessa-Seelannissa - Sanna

Seuraavana haastateltavakseni lupautui  Sanna , joka muutti Uuteen-Seelantiin irlantilaisen puolisonsa kanssa vuonna 2009. Sanna on työskenn...