maanantai 8. lokakuuta 2018

Christchurch - Bexley; hylätty asuinalue

Kävimme viikonloppuna katselemassa Christchurchissa Bexleyn aluetta, joka on ollut aiemmin asuinalue. Vuonna 2011 ollut Christchurchin maanjäristys ja sen jälkeen ilmenneet yli 10 000 jälkijäristystä heikensivät taloja. Suurimmaksi ongelmaksi muodostui kuitenkin maan sisältä nouseva neste ja hiekka, joka johtui maanjäristyksen aiheuttamasta eri kerrosten sekoittumisesta ja niiden nousemisesta maan pinnalle (liquefaction). Sen seurauksena asuinalue jäi tulvien alle ja asuinalueen talot alkoivat uppoamaan. Järistysten jälkeen alue luokiteltiin Red zone -alueeksi ja kaikki talot piti purkaa tai siirtää. Valtio tarjoutui ostamaan asukkailta tontit pientä korvausta vastaan ja vakuutus korvasi osan menetyksestä. Noin 7200 taloa on purettu ja vain muutama talo on jäänyt paikoilleen. Useimmiten siitä syystä, ettei asukkailla ollut vakuutusta järistysten aikaan, eikä valtion korvaus pelkästään ollut riittävä. Me näimme Bexleyn alueella vain yhden asutetun näköisen talon. Raivatuille alueille on jätetty alkuperäiset kasvit, mutta vieraskasvit on pyritty poistamaan. Bexleyn vanhalla asuinalueella oli vain teitä, jotka veivät ei minnekään.

Google maps on kuvannut Bexleyn aluetta vuonna 2012, suurin osa taloista on ollut silloin vielä paikallaan ja kuvista näkee minkälainen alue on ollut silloin. Iso osa käytöstä poistettujen asuinalueiden asukkaista on muuttanut kokonaan pois Canterburyn alueelta. Ja moni on muuttanut lähistöllä oleville pienemmille asuinalueille, kuten Rollestoniin ja Lincolniin, joiden asukasluku on moninkertaistunut järistysten jälkeen. Nykyisille Red Zone -alueille on kaavailtu mm. koirapuistoa, urheilukenttiä, hautausmaata, BMX-rataa, karavaaniparkkia, gondolihissiä ja kelluvia taloja. Toistaiseksi mikään suunnitelmista ei ole toteutunut.

Welcome to Pacific Park

Sisääntulokatu Wetlands Grove

Tässä on ollut Harold Henry Park -puisto, tuossa vasemmalla on ollut iso leikkipaikka kiipeilytelineineen ja keinuineen

Morganwood Street

Waitaki Street

Birch Street

Corner of Waitaki St & Birch St

Birch Street

Sisäänajotie tontille Wairoa Streetilla

Morganwood Street

Bexley Wetland -puisto alkoi tästä, sijaitsee asuinalueen vieressä

Bexley Wetlands. Tuo Avonjoen keskellä oleva saari on nimeltään Naughty Boys Island. Tarinan mukaan saari on saanut nimensä 60-luvulla tapahtuneesta tragediasta. Kaksi poikaa, iältään 12 ja 13 vuotta tukehtuivat kaivamaansa tunneliin, kun se sortui heidän päällensä.

Bexley Wetlands

Bexley Wetlands. Taustalla näkyy aluetta, joka on ollut ennen täynnä taloja.

Luin lehdestä vähän aikaa sitten tutkimuksesta, jonka mukaan kaupungin kouluikäisistä lapsista jopa 80 %:lla on erilaisia PTSD:n eli Post Traumatic Stress Disorder -oireita. Myös heillä, jotka ovat syntyneet maanjäristyksen aikoihin tai vähän sen jälkeen. Tutkimuksen mukaan voi olettaa, että vanhempien kokemukset ovat siirtyneet lapsiin. Tutkimuksessa esitetään myös näkemys, jonka mukaan lapset eivät toivu traumoista niin helposti kuin on oletettu. Kaupungin lasten- ja nuorten mielenterveyspalveluiden tarve nousi järistysten jälkeen 73 %, eikä kaikkien tarpeisiin ole pystytty vastaamaan.

Seabreeze Close

Sadevesiviemäreistä oli ritilätkin poistettu

Seabreeze Close

Morganwood Street

Jonkun pihalla on kasvanut koivu

Vanhaa tontin aitaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Julkaisen sen piakkoin.

Arki ja talvi

Meillä alkaa olemaan talvi! Yöt ovat välillä kylmiä ja aamulla olen käyttänyt poikia kouluun viedessä jo muutaman kerran pipoakin. Tänä aamu...